Синьо вино изненада ценителите на алкохола

mor2

Напитката е микс от бели и червени испански сортове

Червеното вино е сред предпочитаните алкохолни напитки през зимата. Бялото и розето пък разхлаждат в летните жеги. Но на пазара се задава нов вид вино, който изненада всички с цвета си. Синьото вино вече е факт.

Червеното върви с червено месо, бялото и розето – с плодове, може би и десерти. С какво върви синьото? Все още не е ясно.

Синьото вино съществува, благодарение на стартиращата испанска компани „Gik“, която иска да промени представите ни за пиенето. Екип за хранителни изследвания от Университета на Страната на баските и Azti Tecnecalia са постигнали революционния цвят на алкохолната напитка. Виното представлява комбинация от бели и червени сортове от различни региони на Испания.

Синият цвят е комбинация от антоцианин (пигмент в кожата на гроздовите зърна) и оцветител „индиго“. Цветът представлява „движение, иновация и безкрайност“, пише компанията на сайта си. Там е отбелязано, че вкусът на напитката е цитрусов, като се долавят и други плодови нотки. Комплект от 3 бутилки струва 37 евро.

„Нямаме право да го наричаме вино в ЕС, защото е синьо“, отбелязват още на сайта.