Кетчупът не е само за ядене! Вижте няколко изненадващи употреби

mor6

Полирайте съдове и почистете загоряла храна

Една от любимите подправки на Америка – кетчупът, не е само сос, в който да топите пържените картофи или да слагате върху сандвича. Обикновеният кетчуп всъщност може да се използва за почистване на много неща в къщата.

Тайната е, че почти всички рецепти за кетчуп съдържат оцет, а оцетната киселина действа и като мек почистващ препарат. Все пак, за да не рискувате при почистването, първо изпробвайте на малко място, пише Idei.bg.

Направете среброто блестящо

Ако любимата ви сребърна гривна е почерняла, нанесете малко кетчуп на мека кърпа и го нанесете върху гривната, а после избършете. Изплакнете добре и подсушете с мека кърпа. Ако оцветяването е много силно, намажете кетчупа и го оставете да действа около 15 минути преди полирането.

Почиства загорялата храна

Ако сте забравили тенджера на печката и храната изгори, кетчупът може да помогне. Покрийте загорялата храна с кетчуп и оставете за през нощта. Киселините ще спомогнат за почистването на храната от метала и след това можете да измиете по-лесно.

Полира медните прибори

Медните тенджери, тигани и чайниците са красиви и предпочитани от много готвачи. Въпреки това, те могат лесно да потъмнеят. Нанесете слой от кетчуп върху меда и оставете за 10 минути. Разтрийте с мека кърпа и изплакнете добре. Ако оцветяването е по – голямо, поръсете със слой сол върху кетчупа, преди да започнете да полирате.

Полирайте месинга

Месинговите дръжки на шкафовете и вратите, както и месинговите аксесоари като свещници и купички могат да заблестят след почистване с кетчуп. Нанесете слой от соса и го оставете за 10 минути. Изтрийте с мека кърпа и изплакнете добре.

Отстранете мушиците

Ако фаровете на автомобила, решетката или бронята са покрити с мушички, кетчупът идва на помощ. Покрийте засегнатите места с кетчуп и оставете за поне 15 минути. Почистете с мека четка, изплакнете и забършете.

Премахва ръжда от метала

Кухненските прибори, градинските мебели и инструменти могат да се покрият с малки петна ръжда. Нанесете дебел слой кетчуп и го оставете да престои 30 минути. Разтрийте с мека кърпа и изплакнете добре. Това работи най-добре за малки петна, а не върху метал, покрит изцяло с ръжда.

Блясък на неръждаемата стомана

Ако уредите и приборите от неръждаема стомана са покрито с неприятни петна, сложете малко кетчуп на мека кърпа и полирайте метала. Забършете с влажна кърпа и след това изсушете.

За домашния любимец

Знаете, че кучетата имат навика да се отъркват в мърша или в силно миришещи неща, за да прикрият собствената си. За да се отървете от смрадта, натрийте козината му с кетчуп и го изкъпете. Ликопенът, мощен антиоксидант, в доматите, заедно с витамините А, С и К, са дори полезни за козината на кучето.